Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kőszeg linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Kőszeg képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: koszeg.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 93 db
 Ékszerdoboz a határon

Ékszerdoboz a határon

Van Magyarországon, a nyugati határszélen egy sajátos hangulatú kisváros, ahol a házak a múltról mesélnek, s a török feletti győzelem emlékére vasárnap 11 órakor is szólnak a harangok. Felkerekedtünk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg kőszeg-hegyalja büszkeségéről, és tegyünk egy kellemes sétát a város műemlékekkel teli utcáin, terein.

5th Gear

5th Gear

A 5th Gear Kft. tulajdonosai kőszegi magánszemélyek, akik a társaság tagjaiként főállásban intézik a cég ügyeit. A vállalkozás megalakulása óta minden évben pozitív eredménnyel zárt és árbevételét évről-évre jelentősen növelte. Az átlagos állományi létszám - a géppark fejlődését követve - szintén folyamatosan emelkedett és a 2000-es 2 főről, mára 6 főre nőtt. A dolgozók kőszegi illetőségűek, a tervekben továbbra is helyi munkaerő alkalmazása szerepel.

Akácos Vendégház

Akácos Vendégház

A kőszegi hegyek lábához, az Akácos Vendégházba invitáljuk Önöket, egy romantikus szőlőhegyre, Pogányokba, ahol a Kőszegi-hegységgel körülölelt, különálló vendégházainkkal nyugodt, természetközeli kikapcsolódást biztosítunk családoknak, baráti társaságoknak, csoportoknak. A szőlőhegy felső részéről csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. Az Akácos Vendégház apartmanjai, vendégházai Kőszeg határában fekvő Pogányok szőlőhegy bejáratánál, erdő mellett található, könnyű megközelítési lehetőséggel. Különálló, de egymás közelében fekvő vendégházaink egy 4000 m2-es lankás területen fekszenek.

Alpokalja Panzió

Alpokalja Panzió

Egész évben üzemelő panziónk és éttermünk az osztrák határ közelében, a 87-es főút mellett található.Egységünk már több ízben elnyerte "Az Irottkő Natúrpark által elismert szálláshely "ill."vendéglátóhely" címet. Díjat nyertünk a "Virágos Kőszegi Épületekért" versenyen is. Ajánljuk panziónkat a kirándulóknak, akiknek a kőszegi hegyvidék számtalan lehetőséget kínál a túrázásra. A gyógyulni vágyóknak a büki és a szombathelyi termálfürdő ill. Ausztria környékbeli fürdőhelyei jelenthetnek felüdülést. A téli sportok szerelmeseinek az osztrák sípályák (pl.Semmering) is elérhető közelségben vannak. Térjen be hozzánk, hogy vendégül láthassuk Önt is !

Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskola

Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskola

A bemutatkozás úgy igazi, ha ismerkedés, sőt, ha egy mód van rá - megismerés követi. Ezek az oldalak a képekkel, a szöveggel az ismerkedésre hívják meg az érdeklődő látogatót. 'Mai állapotunk' bemutatásához tartozik, hogy a visszajelzések szerint intézményünket ma már úgy tartják számon, mint egyik általános iskolát a városból, amelyik mégis más, mint a többi. Valóban, a katolikus intézmény lényegében más, hiszen más alappal, más szemlélettel, más háttérrel végzi nevelő-oktató munkáját, abban a reményben, hogy ennek eredményeként a teljes ember formálódik ki. A teljes ember korszerű tudással rendelkezik, és tud szabadon, felelősségteljesen és erkölcsileg helyesen dönteni. Úgy él, hogy tudja: életét ajándékként és feladatként kapta; művelnie kell ezt a világot, amelyben él, s amelyért felelősséggel tartozik. Végül: a teljes ember azáltal ember, hogy képes a szeretetre.

Astato

Astato

Az Astato cég 1979 - ben alakult meg Franciaországban sokévi folyamatos kutató - fejlesztő munkával és beruházással a szellőzéstechnikai rendszerek és összetevők területén. Magyarországi leányvállalata 1998-ban alakult Kőszegen. Kereskedelmi irodák találhatók továbbá Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, Portugáliában és Algériában. Az Astato a lakóépületek természetes szellőzőrendszerének és égéstermék elvezető rendszerének tervezője, gyártója és forgalmazója. Az Astato készülékek tervezésekor, kivitelezésekor a prak- tikusságra, természetvédelemre, energia- takarékosságra és 100%-os hatékony- ságra törekedtünk. Termékeink beépítésével megteremthető a lakók biztonsága, higiénijája és komfort érzete akár új családiház, társasház építésekor vagy régi lakóépületek szellőző rendszerének illetve kéményrendszerének felújításakor.

Autós iskola

Autós iskola

Autósiskolánk 1994 óta fogadja a személygépjármű vezetés iránt érdeklődőket. Saját tulajdonú Széchenyi u. 4-6. szám alatt működő tantermünkben színvonalas, számítógépes oktatással készítjük fel tanulóinkat a KRESZ vizsgára. A beiratkozottak igényeinek megfelelő időbeosztással délutáni vagy akár délelőtti, illetve szombat délelőtti előadásokkal állunk rendelkezésükre. Célunk, hogy családias körülmények között, kedvező árakon segítsük jogosítványa megszerzésében. Ezt Vas megye egyik legkedvezőbb tanfolyamdíjaival, valamint nyugodt, szakképzett oktatókkal biztosítjuk Önnek. A mielőbbi jogosítványszerzés érdekében tanfolyamainkat folyamatosan minden héten csütörtökön indítjuk.

Bécsikapu étterem

Bécsikapu étterem

A Kőszegre vezető kanyargós, dimbes-dombos utak nem csupán egy történelmi emlékekben, látnivalókban gazdag és erre méltán büszke középkori kisvárosba kalauzolják el a látogatót. Nem csupán ez vonzza és veszi rá évről-évre az embereket, családokat, hogy visszatérjenek friss alpesi levegőjű, macsaköves városunkba. Az itt élők barátságosságát, vendégszeretetét és közvetlenségét rögtön tapasztaló látogató hamar magáénak érzi a várost, amelynek szűk utcáin, hangulatos ódon fényű lámpásai alatt sétálva egy olyan helyre érkezünk a Jurisics-vár lábánál, ahol mindig tárt ajtók fogadnak bennünket, ahol finom ebédre, meleg vacsorára, lakomára, egy jó kupa borra invitál a házigazda. Ilyen hely a Bécsikapu Étterem, amelynek kellemes atmoszférája, korhű reneszánsz zenéje meghitt beszélgetések és fontos döntések színhelye, ahol néhány órára mindenki ínyenccé válhat!

Bersek József Általános Iskola

Bersek József Általános Iskola

A Bersek József KIKI Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Magyarország ékszerdobozában, Kőszegen található. Bersek József életrajza A kőszegi levéltár kutatásai alapján 1807. december 20-án Kőszegen született. Édesapja Bersek János posztós, édesanyja Simon Antónia. II. Ferdinándtól nyertek nemesi levelet hadi érdemeikért. Kisgimnáziumi osztályait Kőszegen, logikai, filozófiai tanulmányait a szombathelyi líceumban végezte. 1821-ben (13 éves korában) elveszti édesapját. 1826. február 6-án Bécsbe utazik és az ott állomásozó Klermaier 8. huszárezred közvitéze lesz. Tovább Bersek József teljes életrajzára ; Iskolánk a 2007-2008-as tanévben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját. Ez idő alatt rengeteg változáson esett át az iskola, amely azonban alapelvünket sosem változtatta meg: Veled és érted, jót és jól! Az iskolában olyan légkört teremtünk, amelyben a tanulók testi és szellemi fejlődésének minden tényezője adott.

Hirdetés
Bolla Bútor

Bolla Bútor

Hegyhátszentjakab erősen átalakuló település. Írásos feljegyzés a község múltjáról nincs, de a szájhagyomány annál érdekesebb. Eszerint: a község lakóinak ősei régen a Pusztaszentmárton nevű községben éltek. A törökdúlás idején a falu teljesen elpusztult, mindössze 4-5 családnak sikerült elmenekülnie a Galambkuti árokba, innen vándoroltak tovább és a mai falu területén telepedtek le. Kevés holmijukat kosarakban cipelték, ezért kezdetben a falut Kosárházának nevezték. A szentgotthárdi csatában egy itteni Jakab nevű vitéz a harcokban kitüntette magát, jutalmul megkapta ezt a községet. A község mai neve tőle származik. Hogy így volt-e vagy sem, azt nem tudjuk biztosan, de a szájhagyomány, mely ezen a tájon mindig erősen élt, bizonyára megőrzött valamit a történelem nehéz időszakából. A ma itt élő családok közül a Lukács, Keszte, Herczeg, Szabó, Sóber nevűeket tartják a legrégebbieknek. A két világháború közötti időben a megművelhető területek jelentős része a Sigray grófok tulajdonában volt. Az emberek egy része cselédként dolgozott, az iparosok pedig vándorúton voltak. Művelődési otthona 1960-ban épült. Iskolája az 1900-as években egy tanerős volt, később két tanerős lett. Jelenleg az első 3 osztály működik itt, a többi tanuló a Körmenden felépült Körzeti bentlakásos Diákotthonban tanul. Postája 1982-ben épült.

Bozsok

Bozsok

Bozsok község az 1279. évben szerepel először okiratokban Bosuk néven. A királyi kegy leghosszabb ideig a Batthyány és Sibrik családoknak juttatta Bozsokot. Így a község meghatározó két legfontosabb műemléke is ezen családokhoz tartozott. A falu északi részén felépített Sibrik kastély, mely jelenleg idegenforgalmi célokat szolgál, a Savaria Tourist kezében, valamint a falu déli részén elterülő Batthyány kastélyrom. Mindkét műemlék kastély Kincstári tulajdonban van. Az utóbbihoz a Szent József Kápolna, az előbbihez a Szent Anna templom tartozott, melyek jelenleg is megtalálhatók régi helyükön. Bozsokon a XX. Század elején még három nyelven beszéltek: hortvátul, németül és magyarul. 1920-ig Rohonc volt az utolsó postája. Területe 23 négyzetkilométer, nagyrészt erdő művelési ágú, szőlő és szántóföldi kultúra jellemzi. Településünket szívesen látogatják az üdülővendégek. A vendéglátó helyek igényesek, túrázási, lovaglási lehetőségek szolgálják az idelátogatót. Az Írottkő Natúrpark tagja, kerékpárútja van, mely összeköti a környező településekkel és Ausztriával is. Sportolási lehetőségek a kerékpározás és lovaglás mellett a labdajátékok a sportpályán, vagy teniszezés a Kastélyszálló pályáján.

Bő

A honfoglalás után a 10-11. században nagyjából rögzülő nyugati határ őrizetével megbízott kazár, esetleg besenyő népességet telepítettek ide. Egyes vélemények szerint a Léllel és Bulcsúval együtt harcoló Sur vezér nyári szállása volt itt. A település neve alapján egészen korai alapítású, nemzetségi központ lehetett. A török eredetű 'bő' szó ugyanis a honfoglaló magyaroknál vagyonost illetve nemzetségfőt jelentett. Írásban viszonylag későn jelent meg a falu neve, 1239-ben Beu formában. Ekkor az Osl nemzetséghez tartozó Szatmár fia, Miklós, itt levő birtokait a Templomos Lovagrendnek adományozta. Ezt a rokonság megtámadta, mondván, hogy örökölt és nem szerzett birtokról volt szó, így élni akartak visszaváltási jogukkal. A király által elrendelt vizsgálat a templomosoknak juttatta a területet. 1265-ben egy határjárás során már a Johannita Lovagrend birtokrészeit is említi a vasvári káptalan oklevele. A tulajdonosok konventet létesítettek itt, amelynek hiteleshelyi (Magyarországon a 19. századig a közjegyzői feladatokkal felruházott, általában egyházi intézményeket nevezték így) működését, melyről már 1269-ből is van adat, ugyanis egy 1302-ben, helyben lezajlott birtok átruházási ügylet írásba foglalása is tudósít erről.

Buderus

Buderus

A Buderus név ma már sokak számára ismerősen hangzik a magyar piacon is. A Buderus-termékek titka a jól összehangolt fűtéstechnikai szabályozó rendszer. A Kőszegen 2005. májusában megnyílt Buderus Fűtéstechnika üzletünkben széleskörű gázkészülék - kínálattal állunk mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók szolgálatára. Üzletünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy a környékünkön élő víz-, gáz- és központi fűtésszerelőket, valamint az egyéni fogyasztókat a legjobb minőségű fűtéstechnikai rendszerekkel, készülékekkel lássuk el.

Bük

Bük

Az Európa szerte ismert Bükfürdő a 20. század második felében Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. A felbecsülhetetlen értékű hévízkincs, szubalpin klíma, a látnivalókban gazdag környezet, a gondozott településkép és a magas színvonalú szolgáltatások gondoskodnak arról, hogy vendégeink nyugodt körülmények között gyógyuljanak és pihenjenek nálunk.

Cák

Cák

Cák közvetlenül a Kőszegi-hegység dél-nyugati lábánál helyezkedik el, a Gesztenyés-patak két oldalán. Lakóinak száma 2006. január 1-jén 287 fő volt. Határában a régészek római kori sírdombokat valamint 2 frank mintájú IX. századi szárnyas vas lándzsát találtak. A falu honfoglalás utáni első írásos említése villa Chak néven 1279-ből való. A későbbiekben Czak, Czaak, Zackenbach (német), Caka (horvát) változatok is előfordultak. A falut a XIII.-XIV. században a Németújváriak birtokolták előbb Szent Vid vára, majd Rohonc tartozékaként. Ezt követően a rohonci uradalom birtokosai rendelkeztek felette. A faluban virágzó szőlőtermesztés és bortermelés folyt a XIX. század végéig, de a filoxérajárvány ezt megszűntette. Ezt követően a cákiak a szőlők mellett nagy kiterjedésű gesztenyéseket, almásokat, körtéseket is telepítettek. Az 1920-as évek elején egy-két évig lignitbánya is működött, azonban gazdaságtalansága miatt felhagytak a termeléssel. A község temploma 1894-ben épült Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján. Cák eredetileg egyutcás, szalagtelkes település.

Chernel Kálmán Városi Könyvtár

Chernel Kálmán Városi Könyvtár

A 2009-ben vásárolt 1771 db könyvvel együtt jelenleg a könyvtár könyvállománya 53361 darabra gyarapodott. Ezek mellett 5721 hangzóanyag (hanglemez, kazetta és CD), 2074 képanyag (diafilm, DVD, videokazetta), 440 CD-ROM, 234 kotta, 232 térkép és 123-féle folyóirat áll a városi és környékbeli lakosok rendelkezésére. Az elmúlt évben vásárlásra fordított 5183000 Ft-ból az említett számú könyv mellett 442 képdokumentummal és 110 hangdokumentummal lett gazdagabb a városi könyvtár. Tavaly 2110 fő vette igénybe a könyvtár szolgáltatásait, akik közül 825 új beiratkozó volt. Az év folyamán 36166 alkalommal használták személyesen a könyvtárat (napi átlag: 144), ebből 4699-szer internetezés céljából. Telefonon, e-mailben kértek könyvtári segítséget, vagy a faxszolgáltatást vették igénybe 1561 alkalommal. 7360-szor látogatták meg a könyvtár honlapját, illetve kerestek távolról a katalógusban. Összesen 57645 dokumentumot kölcsönöztek, és 144664 volt a helyben használtak száma. Könyvtárközi kölcsönzésben 755 dokumentumot adott a könyvtár más intézményeknek, s 360-at kért más könyvtáraktól olvasói számára.

Club Flash

Club Flash

Valamikor 2005 decemberében született meg a terv, hogy hozzunk létre egy igényes, exkluzív szórakozóhelyet Kőszegen. Az elgondolást hamarosan követték a konkrét tervek, majd 2006 év áprilisában elkezdtük az építkezést. Közben folyamatosan jöttek az újabb és újabb gondolatok, végül minden kikristályosodott, ennek az eredménye látható most. Hisszük, hogy van igény és kereslet Kőszegen is a minőségi szórakozásra, végre van egy hely, ahol mindenki jól érezheti magát. Ígérjük, hogy a magunk részéről mindent megteszünk vendégeink lehető legszínvonalasabb ellátásáért.

Tuti menü