Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Jurisics-vár képes leírás - Kőszeg.tlap.hu
részletek »

Jurisics-vár - Kőszeg.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: koszeg.tlap.hu » Jurisics-vár
Keresés
Találatok száma - 4 db
Jurisics-vár - Kőszeg

Jurisics-vár - Kőszeg

Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett Belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. A város többi részétől még külön vizesárok választotta el. Az ilyen jellegű kettős várak Magyarországon ritkábban fordulnak elő, inkább külföldi példáikat ismerjük.

Jurisics-vár - Utikönyvem

Jurisics-vár - Utikönyvem

A Hunyadi-korszak (1483-1490) eredménye a késő gótikus-kora reneszánsz ablaksor volt, illetve az ablakok körüli reneszánsz festés és sgraffito. A vár keleti és déli épületszárnyai a XV. század második és a XVI. század első felében épültek. A Széchy-korszakban (1616-1695) új köntöst kapott a belső udvar. A vár nevét a török idők várvédő kapitányáról, Jurisics Miklósról kapta. A történelme során leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetik.

Jurisics-vár - Vendégváró

Jurisics-vár - Vendégváró

A védelmi rendszer része volt a fallal körülvett város, s ezen belül volt szerepe magának a várnak. Ez a belsővár a XIII-XIV. században épült gótikus stílusban, később reneszánsz és barokk stílusban is átalakították.

Kőszegi vár

Kőszegi vár

Kőszeg várának első említése 802-ből származik: Einhard krónikája említi castellum Guntionis néven. A tatárok elvonulása után kezdődött meg az Alsóvár kiépítése a völgybeli település mellett, ami a középkorban átvette a nehezen megközelíthető Felsővár földesúri birtokközpontjának szerepét. A 13. század végén birtokosa a Héder nemzetség volt. 1289-ben Albert herceg elfoglalta a várat. 1291-ben III. András a hainburgi béke feltételeinek megfeleően az Óvárat leromboltatta. 1327-ben Károly Róbert több háborúskodás után elfoglalta a Kőszegi családtól a várat, majd győzelme után 1336-ban jelentős privilégiumokkal segítette a város lakosait a fejlődésben. Az osztrák betörések megelőzése érdekében fokozatosan kiépítették a városfalakat, melyeket erős tornyok védelmeztek. A falakat övező árkokba pedig, a közeli Gyöngyös patak vizét vezették be. 1392-ben a vár a Garai családé, 1445-ben a Habsburgoké volt, tőlük Hunyadi Mátyás 1482-ben visszavette, de 1492-ben a Habsburgok ismét elfoglalták.

Tuti menü