Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Turizmus képes leírás - Kőszeg.tlap.hu
részletek »

Turizmus - Kőszeg.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: koszeg.tlap.hu » Turizmus
Keresés
Találatok száma - 5 db
 Ékszerdoboz a határon

Ékszerdoboz a határon

Van Magyarországon, a nyugati határszélen egy sajátos hangulatú kisváros, ahol a házak a múltról mesélnek, s a török feletti győzelem emlékére vasárnap 11 órakor is szólnak a harangok. Felkerekedtünk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg kőszeg-hegyalja büszkeségéről, és tegyünk egy kellemes sétát a város műemlékekkel teli utcáin, terein.

Kőszeg - Belföldi Utazás

Kőszeg - Belföldi Utazás

1648-ban a város visszakerült Magyarországhoz. Jelentősége innentől csökkent, anyagi nehézségekbe is került. Mindez fokozódott az első világháború után, mikor a kőszegi járás nagy részét Ausztriához csatolják, a város így elveszíti vonzáskörzetének nagy részét és az ország peremére szorul. Idegenforgalma a rendszerváltás után élénkült meg igazán, napjainkban ismét elfoglalta méltó helyét kedvelt turisztikai célpontként. Kőszegen a szőlőtermesztésnek is nagy múltja van, már egy 1279-es oklevélben említik.

Kőszegi látnivalók

Kőszegi látnivalók

A Kőszegre látogatók Magyarország ékszerdobozának hívják Kőszeget, ahová mindig érdemes visszatérni. Mindez a gyönyörű környezet, a szubalpin klíma, a számtalan történelmi emléknek köszönhető. Kőszeg a gazdag történelmi hagyományairól, szinte sértetlen állapotban megőrzött történelmi építményeiről vált híressé. Magyarországon talán egyedülálló jelenség a becsületkassza, amibe a kapuk elé kitett zöldség és gyümölcs árát lehet tenni. Az itt élő emberek megbízható vendégszerető emberek.

Osztálykirándulás

Osztálykirándulás

A kőszegiek (ezután már igy nevezték magukat Henrik és utódai) folytonosan gyarapították birtokaikat. Ezért személyes ellentétbe kerültek I. Albert osztrák és stájer herceggel is, aki 1289-ben elfoglalta váraikat, közöttük Kőszeget is. Ekkor pusztült el a város Ferences kolostora. A várakat 1291-ben III. András szerezte vissza korábbi tulajdonosaiknak. A család leszármozottai sem voltak különbek Iván nevű ősüknél (akit a korabeliek békétlen természete miatt "lupus repax" ragadozó farkas névvel illettek), így 1327-ben Károly Róbert elvette váraik többségét, és az ország belsejében adott birtokokkal, a nyugati határról eltávolította őket. 1328-ban Kőszegnek királyi városi címet adott, megerősítette a Kőszegiektől kapott kiváltságokat, és azokat önkormányzati, valamint vásártartási joggal egészítette ki. A későbbiekben még engedélyt kaptak az itt élők a helyi és a környékbeli borok külföldi eladására is. Bár az uralkodó ígérete szerint a város örökre királyi kézben maradt volna, 1392-ben Zsigmond mégis Garai Miklós nádornak adományozta örökjogon, a várhoz tartozó uradalommal együtt. Az új birtokos megerősítette a város kiváltságait és jelentős építkezésekbe kezdett (Szt. Jakab-templom). 1445-ben V. László nevében, de saját részére foglalta el III. Frigyes német-romai király. Tőle kapták 1446-ban a polgárok azt a címert, amelyet ma is használ a város.

Természetvédelmi központ

Természetvédelmi központ

Az &ilde;rségi Nemzeti Park Igazgatóság az országban egyedülálló koncepcióval, egy 540 négyzetméter alapterület&irc; természetvédelmi látogatóközpontot létesített K&ilde;szegen. A látványos épület célja, hogy a természet szépségeire, illetve a környezettudatos életvitelre irányítsa a kirándulók figyelmét, s hogy K&ilde;szegre hívja az él&ilde;világ titkai iránt érdekl&ilde;d&ilde;ket. Az Európai Unió támogatásával felépült Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban olyan kiállítások látogathatók, melyek híven szemléltetik a környék jellegzetes él&ilde;világát. Interaktív kiállítótermünkben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettel. A hét kiállító-egységben a madarak életét kísérhetik figyelemmel, számos érdekesség mellett sötétkamrában hallgathatják az éjszaka madárhangjait, kamerák segítségével pedig a siketfajd hétköznapjait is megleshetik. A környéken számos különleges, védett madárfaj él. A központ mellett található arborétumban madárgondozó telep m&irc;ködik: sebesült baglyokat és más ragadozó madarakat ápolunk. A látogatóközpontban multimédiás konferenciaterem, a parkban óriás puzzle, sövénylabirintus várja a vendégeket, a natúrboltban pedig - többek között - képeslapok és plakátok is vásárolhatók.

Tuti menü